Επιστροφή στην Πολυκεντρική Ελλάδα

Decentralized

Και τώρα που έγινε εμφανής η αποτυχία της πολιτικής, είναι ώρα να ανοίξει εκ νέου ένας σοβαρός διάλογος για την Πολυκεντρική Ελλάδα. Όπου άνθρωποι και δίκτυα οργανώνονται γύρω από σκοπούς. Όπου ο σκοπός γίνεται το κέντρο της συζήτησης, το πεδίο της κοινωνικής ζύμωσης.

Ένας τέτοιος σκοπός -το πιστεύω εδώ και χρόνια- είναι η τροφή, η γη, η καλλιέργεια του πνεύματος και η χαρά που απορρέει από αυτή. Υπάρχουν κι άλλοι σκοποί. Ας βάλει ο καθένας μας ένα κοινωνικό θέμα στο Κέντρο και ας μαζέψει και άλλους 3, 5, 20, 100 και ας φτιάξει το καινούριο.

Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό ΣΗΜΕΡΑ, φοβάμαι πως η υποταγή στα πιο άγρια ένστικτα της ανθρωπότητας που βιώνουμε σήμερα θα είναι γεγονός. Αν δεν το κάνουμε αυτό τα παιδιά μας θα είναι παιδιά ανθρώπων μίζερων, παραδομένων και άχρωμων. Είναι η τελευταία ευκαιρία. Σήμερα!

Πιστεύω και εύχομαι, πως μαζί με την πολιτική όπως την γνωρίσαμε, έσβησαν και όλοι αυτοί που -αν και έχουν δημόσιο λόγο- η δυναμική, το όραμα, η δράση τους και το όφελός τους προς στην κοινωνία φτάνει μέχρι εκεί που υπάρχει το ευρώ. Το χρήμα.

Το κεφάλαιο που απαιτείται για τη μετάβαση δεν είναι οικονομικό. Είναι κάτι που το έχουμε όλοι οι άνθρωποι μέσα μας. Αυτό πρέπει να αναζητήσουμε, και σίγουρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγινε πολύ σημαντική ενδοσκόπηση στην κοινωνία. Ας μην αφήσουμε το αποτέλεσμά της να πάει χαμένο.

Όταν οι πολλοί διάφοροι σκοποί δημιουργήσουν μία Πολυκεντρική Ελλάδα, τότε η χώρα θα ξαναβρεί την πραγματική της ταυτότητα, την αξιοπρέπειά και την περηφάνια της. Τότε μόνο θα μπορέσει να εμπνεύσει ένα νέο εθνικό αφήγημα που δεν θα μπορεί να το καπηλευτεί κανένας μαχαλόμαγκας πολιτικός ή εθνικιστής κρετίνος.

Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ίσως και να πρέπει να αλλάξουμε όνομα. Από Γραικοί να ξαναγίνουμε Έλληνες. Και μαζί με το Ελλάς, να μπορέσουμε να πούμε “ελάτε” και σε πολίτες από άλλες χώρες. Όχι για να γίνουμε τα γκαρσόνια τους, αλλά για να φτιάξουμε μαζί μία νέα ανθρώπινη κοινωνία.

Έτσι ακριβώς όπως κάναμε πριν 2.500 χρόνια.

Δημοσιεύθυκε για πρώτη φορά στο enallaktikos.gr