Alexis, ξεκόλλα!

Photo: protagon.gr

Αλέξη Τσίπρα σου προτείνω να διαβάσεις το “When a billion Chinese Jump” . Το best-seller του ανταποκριτή του Guardian στην Κίνα Jonathan Watts, που αποκαλύπτει τις ανθρώπινες πραγματικότητες πίσω από τους υλιγγιώδεις αριθμούς και τις στατιστικές της αχανούς ασιατικής χώρας.

Σου το προτείνω, Alexis, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, θα βελτιώσεις τα Αγγλικά σου.

Δεύτερον, θα μάθεις πώς είναι να εγκαλείς μία κατάσταση, χωρίς το αγενές στυλάκι σου να κατεδαφίζει και αυτά τα δύο σωστά και δίκαια λόγια που έχεις να πεις.

Τρίτον, ίσως σε βοηθήσει να εμπλουτίσεις τα επιχειρήματά σου με κάτι παραπάνω από αυτά που αναπτύσσει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε καθημερινή βάση εδώ και 2 χρόνια και στο protagon και διεθνώς. Ασφαλώς, με ασυγκρίτως καλύτερη τεκμηρίωση και μεγαλύτερη (επικοινωνιακή) επιτυχία απ’ ότι εσύ.

Τέταρτον, ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι αν ένα δισεκατομμύριο Κινέζοι αποφασίσουν να χοροπηδήξουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, τότε θα σου κοπεί και η μαγκιά, και ο βήχας, και το φρύδι θα πέσει, και το στυλάκι θα καλμάρει λίγο.

Προς ενημέρωσή σου, όπως ένα αρκετά μεγάλο μέρος των συνομιλήκων μου, έχω ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας και είχα την ευκαιρία να βιώσω από τα έξω το τί σημαίνει «η σημερινή Ελλάδα» για τους ανθρώπους της ηλικίας μου. Στην αρχή η εικόνα ήταν «opa», «ouzo», «syrtaki», «souvlaki»,  «Metaxa», «Myconos», «Corfu», «zaziki», «moussaka», «Zorbas»… Με το που έσκασε η κρίση άρχισαν τα «τεμπέλης», «κλέφτες», «απατεώνες», «fakelaki»…

Ναι, πρέπει να αλλάξουν πράγματα πολλά και εκ βαθέων. Και στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Και να σου πω κάτι; Αλλάζουν! Σε μέρη που δε μπορείς ούτε να τα φανταστείς, ούτε όμως και να τα πουλήσεις στο σαστισμένο τηλεοπτικό ακροατήριο της χώρας μας.

Και πολύ φοβάμαι ότι με την θλιβερή εικόνα σου και την αλαζονία του επαρχιώτη που εκπέμπεις προς τα έξω, κάθε άλλο παρά αυτή την αλλαγή εκφράζεις.

Δες το βίντεο της συνέντευξής σου στο CNN μια φορά ακόμη.

Εσύ είσαι αυτός που εκφράζει τη «γενιά των 500 Ευρώ»; Εσύ είσαι που εκφράζεις όλο αυτό το «ποτάμι» της κοινωνίας; Εσύ εκπροσωπείς όλους αυτούς τους νέους με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά; Τους επιστήμονες με τις δύο και τρεις ξένες γλώσσες, που πρέπει να περάσουν από συνεντεύξεις και προϋπηρεσίες, τη στιγμή που εσύ γίνεσαι η «φωνή» τους με τα αγγλικά επιπέδου Β-junior;

Δες το βίντεο ξανά και ξανά, μέχρι να το καταλάβεις, αλλιώς σύντομα θα εξελιχθείς σε Αχμαντινετζάντ της Ευρώπης. Και το καινούριο στερεότυπο της Ελλάδας θα είναι «το Ιράν της Μεσογείου». Φυσικά δεν θα φταις μόνο εσύ για όλα αυτά. Φτάνει να δει κανείς τη ροκ συναυλία που έστησαν οι δεσποτάδες στη βουλή κατά την διάρκεια της ορκομωσίας σου μαζί με τα υπόλοιπα 299 μπλε κουστούμια. Όμως κόψε λίγο τη μαγκιά, Alexis, γιατί είσαι μέρος αυτής της κατάστασης, αν και φρέσκος. Όμως συνάμα και τόσο μπαγιάτικος…

Τα έχω «πάρει» με την πάρτη σου και συνεχίζω…

Όταν ανεμίζεις τη σημαία της αλλαγής, ιδίως αν εύχεσαι να βρείς συνεταίρους στην Ευρώπη, τότε θα πρέπειπάντα να θυμάσαι ότι εκπροσωπείς τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων μέσα στα περίπου 504 εκατομμύρια των Ευρωπαίων. Εκπροσωπείς μία εργατική δύναμη των 5 εκατομμυρίων, μέσα στην Ευρώπη των 230 εκ. εργαζομένων. Και ένα χρέος των 300 δις μέσα στην θάλασσα των 14,000 δις Ευρώ του ευρωπαϊκού χρέους.

Αν και καθόλου αμελητέες, γενικά οι φιγούρες που εκπροσωπείς είναι πολύ μικρές και δεν δικαιολογούν τα προσωπικά σου βίτσια. Θα μου πεις ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Συμφωνώ και επαυξάνω. Συμφωνώ και με αυτό που λέει ο κ. Γλέζος πως τα λεφτά δεν είναι το παν. Έλα ντε, όμως, που ο κόσμος άλλαξε και θα γίνει της «μαντάμ Μέρκελ» αν αποφασίσουν Ευρωπαίοι και Κινέζοι να πηδήξουν όλοι μαζί…

Δεν σου λέω να σωπάσεις. Αντιθέτως! Αν με εμπνεύσεις, κι εγώ μαζί σου. Αυτά τα πράγματα που λές, άλλωστε, είναι δίκαια και αυτονόητα και πρέπει να ακουστούν. Όμως πρέπει να βρεις τον τρόπο να τα επικοινωνήσεις καταλλήλως. Είναι υποχρέωσή σου. ΟΚ;

Ξεκόλλα, Alexis! Είναι άλλο να ξυπνάς το πρωί και να λες «τί πρέπει να πω σήμερα», και άλλο να ξυπνάς και να λές «τί πρέπει να κάνω σήμερα».

Όλα αυτά προς εσένα Alexis. Προς τους αναγνώστες του protagon έχω να θυμίσω ότι το 19% των Ελλήνων δεν εκπροσωπήθηκε από το αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου. Μέσα σε αυτούς κι εγώ. Να επισημάνω, επίσης, ότι κανένα μα κανένα από τα κόμματα που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές δεν αποτελούν επιλογή που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί, ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, τί γίνεται στις κοινωνίες μας. Και μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr