Θα τολμήσει ο Ομπάμα;

«Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μία Αμερική … που δεν απειλείται από την καταστροφική δύναμη ενός ολοένα θερμαινόμενου πλανήτη». Αυτά είναι τα λόγια του επανεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, στον επινίκειο λόγο που εκφώνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η νίκη του Ομπάμα συμπίπτει με την πρόσφατη εμπειρία του τυφώνα Sandy που «γονάτισε» την Ανατολική Ακτή της Αμερικής. Για πολλούς το φαινόμενο συνδέεται –άμεσα ή έμμεσα- με την υπερθέρμανση του πλανήτη, και πολλές περιβαλλοντικές ομάδες στις ΗΠΑ εκφράζουν την ελπίδα ότι τώρα ανοίγεται η ευκαιρία για τον αμερικανό πρόεδρο να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις κλιματικές αλλαγές. Δηλαδή να προωθήσει μια σειρά μέτρων τα οποία δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να υποστηρίξει κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Την τελευταία τετραετία, ο Ομπάμα έλαβε τα εύσημα για μία σείρα πολιτικών που μειώνουν άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα τις ιστορικά υψηλές επενδύσεις για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, τη θέσπιση περιορισμών στα όρια των ρύπων από μονάδες παραγωγής ενέργειας και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την απόδοτικότητα στα καύσιμα των οχημάτων.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του δέχτηκε σκληρή κριτική για την φοβική στάση που επέδειξε απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα. Πιο συγκεκριμμένα, ο Ομπάμα κατηγορήθηκε ότι απέτειχε να αναπτύξει ή να προωθήσει πιο επιθετικά ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι απέφυγε μία ειλικρινή συζήτηση με τους αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία χαρακτηρίστηκε από μία εκκωφαντική σιωπή επί του θέματος. Σε αυτήν, μάλιστα, ο πρόεδρος επιμελώς υποστήριξε μία ενεργειακή στρατηγική «λίγο απ’όλα» (all of the above). Αυτή προβλέπει μεν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή και αιολική, από την άλλη όμως περιλαμβάνει την συνέχιση της άντλησης των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και αγκαλιάζει τις λεγόμενες καθαρές τεχνολογίες άνθρακα. Μία τακτική που εξακολουθεί να αποτελεί οξύμωρο για τις περισσότερες περιβαλλοντικές ομάδες στην Αμερική.

Γι’ αυτό οι προσδοκίες από τη δεύτερη –και τελευταία- θητεία του προέδρου είναι πολλές για μία πιο τολμηρή στάση σε μία σειρά από περιβαλλοντικά θέματα τα οποία, πέρα από την κλιματική αλλαγή, αφορούν:

  • τους σαφείς κανόνες για την επισήμανση των γεννετικά τροποποιημένων τροφίμων
  • τη βελτίωση των υποδομών διαχείρισης των υδάτινων πόρων
  • τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων έγκλειστης εκτροφής ζώων
  • το τέλος της αμφιλεγόμενης μεθόδου οριζόντιας υδραυλικής θράυσης για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από βαθιά υπόγεια στρώματα σχιστόλιθου

Είναι άγνωστο αν η Sandy θα αποτελέσει αφορμή για να αλλάξει το παιχνίδι, αν και τέτοιου είδους γεγονότα συνήθως γίνονται ο καταλύτης δραστικών αποφάσεων για το περιβάλλον. Οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από την καταστροφή και πιέζουν τον Ομπάμα για μία πιο τολμηρή στάση. Με το Κογκρέσο να εξακολουθεί να παραμένει διαιρεμένο, και με τη δημοσιονομική κρίση να καραδωκεί, ο Ομπάμα μάλλον θα έχει να αντιμετωπίσει θύελες καθώς αρχίζει τη δεύτερή του θητεία.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr