«Στο πόδι» όλος ο κόσμος για την κλιματική αλλαγή

UK2
Καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα προκαλεί δραματική συρρίκνωση στις βιομηχανίες των ορυκτών καυσίμων, πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο συνειδητοποιούν πως ήρθε η ώρα της ανθρωπότητας να αποδεσμευτεί από τη βρώμικη ενέργεια.
 Σε πολλές χώρες του κόσμου, η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλπάζει, καθώς πλέον δέχονται διπλάσια χρηματοδότηση και επενδύσεις, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

UK

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες λαβμάνει χώρα μία άνευ προηγουμένου διεθνής εκστρατεία για το κλίμα, συνοδευόμενη από ένα παγκόσμιο κύμα άμεσων ειρηνικών δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα σε έξι ηπείρους. Πρόκειται για τη μαζικότερη παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στην βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Για 12 ημέρες, ακτιβιστές και κοινότητες διακινδυνεύουν να συλληφθούν, στοχεύοντας τις πιο ρυπογόνες και επικίνδυνες υποδομές ενέργειας, υπό το λάβαρο της διεθνούς εκστρατείας Break Free.

Από τότε που ανακοινώθηκε η εκστρατεία τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε μήνας καταγράφει νέο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας. Υπάρχουν, όμως, περισσότεροι λόγοι για τους οποίους άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εντατικοποιούν τις διαμαρτυρίες και ειρηνικές πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Αυτές στοχεύουν στο να ασκήσουν πίεση προς τις κυβερνήσεις του κόσμου, ώστε να κρατήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

 Εδώ είναι μερικές δράσεις, που συντονισμένα λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες:

Μεγάλη Βρετανία: Στις 3 Μαΐου, εκατοντάδες πολίτες του δικτύου Reclaim the Power εισέβαλαν στο Flos-y-fran, το μεγαλύτερο επιφανειακό ορυχείο λιγνίτη της χώρας που βρίσκεται στη νότια Ουαλία. Η δράση έλαβε χώρα μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της Ουαλικής Συνέλευσης, η οποία ψήφισε υπέρ ενός μορατόριουμ για την επιφανειακή εξόρυξη άνθρακα τον Απρίλιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη καταστεί νομικά δεσμευτικό.

https://www.facebook.com/ReclaimThePower/videos/792219164211189/

Καναδάς: Σήμερα, 14 Μαΐου, εκατοντάδες άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση για τη γη και το νερό στο Βανκούβερ, περικυκλώνοντας τον τερματικό σταθμό του Westbridge. Με αυτή την κίνηση αντιτάσσονται στον προτεινόμενο αγωγό Kinder Morgan που θα μεταφέρει άμμο πίσσας.

https://www.facebook.com/350.org/videos/10154179178632708/

ΗΠΑ: Μεταξύ 12-15 Μαΐου, ακτιβιστές σε ολόκληρη την χώρα στοχεύουν έξι βασικές υποδομές ορυκτών καυσίμων με εκδηλώσεις στις εξής πόλεις:

  • στο Σικάγο, ενάντια στους νέους αγωγούς άμμου πίσσας στις μεσοδυτικές πολιτείες.
  • στο Ντένβερ ενάντια στην υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) που γίνεται στο Όρος Γουέστ.
  • στο λιμάνι της Αλμπέρτα, στη Νέα Υόρκη, ενάντια στα “τρένα-βόμβες” που μεταφέρουν πετρέλαιο από fracking και φυσικό αέριο.
  • στα διυλιστήρια της Shell και της Tesoro στα βόρεια του Σιάτλ.
  • στην Ουάσιγκτον ενάντια τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στις ακτές της Αρκτικής, του Ατλαντικού και του Κόλπου του Μεξικού.
  • στο Λος Άντζελες ενάντια στις επικίνδυνες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, πολίτες της επαρχείας του Κεντ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το γραφείο του Κυβερνήτη, απαιτώντας να βάλει τέλος στην υδραυλική ρωγμάτωση.

https://www.facebook.com/350.org/videos/10154179084982708/

Τουρκία: Στις 15 Μαΐου, διάφορες κοινότητες οργανώνουν μαζικές κοινητοποιήσεις στην χωματερή άνθρακα στην Αλιάγα, απαιτώντας το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων κάρβουνου στην περιοχής. Η δράση αυτή πρόκειται να ενώσει τους αγώνες διάφορων κινημάτων ενάντια στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να επεκτείνει δραστικά την χρήση άνθρακα στην χώρα.

Νιγηρία: Δράσεις σε τρεις τοποθεσίες στο Δέλτα του Νίγηρα θα πραγματοποιηθούν για να καταδείξουν τί συμβαίνει όταν το πετρέλαιο στερεύει και οι τοπικές κοινότητες αφήνονται στη μοίρα τους να παλέψουν με την ρύπανση.  Μεταξύ αυτών, και η πηγή Ολοϊμπίρι, η πρώτη πετρελαιοπηγή που ανοίχθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα. Μία άλλη δράση στο Ογκόνι απαιτεί την άμεση απορύπανση πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Μία άλλη έλαβε χώρα στις ακτές του Ατλαντικού, όπου συμβαίνουν συχνές διαρροές από τις πετρελαιοπηγές της Exxon, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική αλιεία και τη ζωή των κατοίκων που ζουν στην ακτογραμμή.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHealthEarth%2Fposts%2F1239540589390841&width=500″ width=”500″ height=”740″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true”></iframe>

Νότια Αφρική: Δύο δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας Break Free. Η πρώτη έγινε στις 12 Μαΐου στο Εμαλαλένι, μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, για να καταδείξει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δεύτερη γίνεται σήμερα, 14 Μαΐου, έξω από την κατοικία της αμφιλεγόμενης δυναστείας Γκούπτα, στο Σάξονγουντ του Γιοχάνεσμπουργκ.

https://www.facebook.com/350Africa.org/videos/1067626129965612/

Φιλιππίνες: Στις 4 Μαΐου, δέκα χιλιάδες ακτιβιστές από ολόκληρη την χώρα συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μπατάγκας για να αντιδράσουν στα σχέδια της JG Summit Holdings για την εγκατάσταση μίας λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 600 MW. Η μονάδα σκοπεύει να καταλάβει μία έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή, όμως οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την ακύρωση των σχεδίων για άλλες 27 μονάδες στην χώρα.

Ινδονησία: Στις 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Τζακάρτα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές από τις κοινότητες που ηγούνται της αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη την χώρα. Η δράση στόχευσε τον πρόεδρο Joko Widodo, απαιτώντας την αναθεώρηση ενός σχεδίου δυναμικότητας 35.000 MW, ζητώντας του να κινηθεί μακρυά από τα ορυκτά καύσιμα και να υιοθετήσει τις ανανεώσιμες πηγές. Αυτές τις ημέρες, υπάρχουν δράσεις σε συγκεκριμμένες τοποθεσίες με έργα υποδομής άνθρακα σε ολόκληρη την χώρα.

Γερμανία: Αυτό το Σαββατοκύριακο, 13-15 Μαΐου, χιλιάδες ακτιβιστές του δικτύου Ende Gelände συγκεντρώνονται στην Λουσατία, συμμετέχοντας σε δράσεις πολιτικής ανυπακοής ενάντια στο σκάψιμο ενός εκ των μεγαλυτέρων ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη στην Ευρώπη. Η σουηδική εταιρεία Vattenfall διαθέτη την τοποθεσία προς πώληση, και η δράση αποσκοπεί στο να δείξει σε εν δυνάμει αγοραστές, ότι οποιαδήποτε επένδυση θα αντιμετωπίσει αντίσταση.

Αυστραλία: Στις 8 Μαΐου 2000 άτομα έκλεισαν το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στο κόσμο, στο Newcastle, αποφασισμένει να αναδείξουν την κλιματική αλλαγή ως βασικό ζήτημα στις προσεχείς εκλογές. Εκατοντάδες καγιάκ μπλόκαραν την είσοδο του λιμανιού, ενώ άλλοι μπλόκαραν μία κομβική σιδηροδρομική διέλευση, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στα ορυκτά καύσιμα, ανεξάρτητα από το ποιός κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Νέα Ζηλανδία: Μεταξύ 4-15 Μαΐου, χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα αναλαμβάνουν δράση για να σταματήσουν τις εργασίες της ANZ Bank. Η τράπεζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας, δανείζοντας τεράστια ποσά στην βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι δράσεις προβλέπουν μπλόκα, ενέργειες αποδιοργάνωσης και πολιτισμικές εμπλοκές από βορρά προς νότο.

https://www.facebook.com/350aotearoa/videos/10156882508430331/

Βραζιλία: Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα σε τρεις τοποθεσίες σε ολόκληρη την χώρα. Στις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διαδήλωση με αφορμή την αγροτική έκθεση της Maringa, απαιτώντας την απαγόρευση του fracking. Ενώ για σήμερα, 14 Μαΐου, προβλέπεται μία πορεία και μαζική πολιτική ανυπακοή με στόχο μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Pecem της πολιτείας Ceará.

Ισημερινός: Μία δράση διοργανώνεται στις 14 Μαΐου από τους Yasunidos, όπου πολίτες από ολόκληρη την χώρα θα συγκεντρωθούν για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να κρατήσει το πετρέλαιo στο υπέδαφος του Εθνικού Πάρκου Yasuni.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο The Press Project.