Ποδηλατες Αλεξανδρουπολης

Photo: Philipp Korting@Flickr

Εδώ και κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, κάθε Πέμπτη, η Αλεξανδρούπολη βιώνει μία ευχάριστη, φρέσκια, αισιόδοξη και εξόχως ελπιδοφόρα κατάληψη. Πρόκειται για τους Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης, μία ομάδα 300 περίπου πολιτών κάθε ηλικίας που «οργώνουν» την πόλη από άκρη σε άκρη, ομορφαίνοντάς την και δίνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι όταν οι πολίτες θέλουν, τότε μπορούν.

Γεννημένοι μέσα από το Facebook, από μία μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, οι Ποδηλάτες στην αρχή ήταν 20 άτομα όλοι κι όλοι. Τώρα πλέον είναι πάνω-κάτω 300, ενώ στις καλές τους φτάνουν και τους 500. Πέρα από την θέληση, την επιμονή και το μεράκι των συμμετεχόντων, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και η παρουσία ενός αξιοπρεπέστατου ποδηλατόδρομου, ο οποίος λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, ενώνοντας κομβικά σημεία της πόλης. Αν και στην αρχή έτυχε σφοδρών αντιδράσεων από μία μερίδα πολιτών και τοπικών φορέων -μιας και κατά την γνώμη τους αφαιρούσε θέσεις στάθμευσης από το κέντρο της πόλης- ο αριθμός των ποδηλατών μέσα στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξεφθεί, ενώ έχουν ανοίξει και αρκετά καινούρια μαγαζιά που πουλάνε, επισκευάζουν και νοικιάζουν ποδήλατα.

Το σημαντικό της υπόθεσης δεν είναι μόνο ότι οι Ποδηλάτες έχουν επιλέξει έναν τρόπο μετακίνησης ο οποίος είναι οικολογικός, φθηνός, γρήγορος και υγιεινός. Πάνω απ’ όλα είναι ένα τρανταχτό και επιτυχημένο παράδειγμα οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης, αυθόρμητης και αυθεντικής, που προάγει τον εθελοντισμό και τον αστικό πολιτισμό. Στοιχεία, δηλαδή, ζωτικά για την βελτίωση της λειτουργικότητας και την προώθηση της βιωσιμότητας μέσα στην πόλη, που σε καιρό κρίσης παρέχουν πολλαπλά ανταποδωτικά οφέλη.

Την περασμένη εβδομάδα, την καθιερωμένη «Ποδηλατοβόλτα» τίμησαν με την παρουσία τους και τέσσερα μέλη του In Line Skating Academy  από την Αθήνα, που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη και βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη καθ’ οδόν προς τα σύνορα των Κήπων. Οι τέσσερις skaters ακολούθησαν την ακτογραμμή της διαδρομής, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «όλη η Ελλάδα είναι μία παραλία» που απλά πρέπει να την ενώσουμε. Μου εξηγούν πως η χώρα μας έχει χιλιάδες χιλιόμετρα παράλιων δρόμων και διαδρομών, που με μικρό κόστος μπορούν να μετατραπούν σε ωραιότατους ποδηλατοδρόμους. Πρόκειται στην ουσία για την ελαφρά κατασκευή ενός πεζοδρόμου φάρδους 1,5 μέτρου που θα μπορούσε ισουψώς να ενώσει όλη την Ελλάδα. Το όραμά τους πάει παραπέρα αναφέροντας πλάνα για τον περίπλου της Μεσογείου!

Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι θα ξεχυθούν μόλις το πάρουν είδηση. Και αναλογιστείτε την δωρεάν διαφήμιση από όλους αυτούς τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ταξιδευτές, που χιλιόμετρο το χιλιόμετρο θα γνωρίζουν τις πανάρχαιες ακρογυαλιές μας και ευρώ το ευρώ θα ενισχύουν την πανέμορφη ελληνική ύπαιθρο. Αυτά δηλαδή που παραδώσαμε αμαχητί στον παροξυσμό της πλαστικής σεζλόνγκ και των παρκαρισμένων Καγιέν πάνω στο κύμα.

Το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς, είναι ότι οι Ποδηλάτες της Αλεξανδρούπολης θα αντιληφθούν το πόσο όμορφο, σπάνιο και σημαντικό είναι να έχεις 300 άτομα να σε ακολουθούν κάθε εβδομάδα. Και να αναζητήσουν τις κατάλληλες συνέργειες με τους ποδηλάτες της Δράμας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας -γιατί όχι και με αυτούς της Marseille – ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις και χωρίς έξοδα να αρχίσουν να υλοποιούν το μεγάλο όνειρο. Πόσο μακρυά μπορεί να είναι άλλωστε η Αλεξανδρούπολη από το Γιβραλτάρ, τη στιγμή που άνθρωποι με θέληση όπως ο Αυστραλός Chris Roach, έχουν διασχίσει τον μισό πλανήτη, μόνο και μόνο για να μεταφέρουν ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της Γης;

Οι Ποδηλάτες της Αλεξανδρούπολης μας καλούν όλους να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr