Πατάτες αντι για Μολότωφ

Πολλές φορές ακούω το επιχείρημα ότι το καλό, εύγεστο, υγιεινό φαγητό είναι ακριβό και κάτι το ελιτίστικο. Αμφιβάλλω, και σας προτείνω να κάνετε την εξής παρατήρηση:

Πατάτες Νευροκοπίου, συμβατικής καλλιέργειας: 0,85 ευρώ το κιλό
Πατάτες Πέλλας, βιολογικής καλλιέργειας: 1,65 ευρώ το κιλό
Πατατάκια (chips από το περίπτερο): 1,30 – 1,50 ευρώ τα 100 γραμμάρια (= 13 – 15 ευρώ το κιλό)

Photo: drod76

 

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο γάλα.
Οι βιομηχανίες το αγοράζουν από τον κτηνοτρόφο προς περίπου 0,48 ευρώ το λίτρο στην καλύτερη περίπτωση (αρκετά καλή τιμή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αφού το ομογενοποιήσουν και το παστεριώσουν, το βάζουν στο κουτί και το πουλούν προς 1 ευρώ το λίτρο. Του προσθέτουν με βιομηχανικές μεθόδους βιταμίνη D και με αρκετή δόση διαφήμισης μας πείθουν να το αγοράζουμε προς 2,60 ευρώ το λίτρο.

Ευτυχώς που η κρίση έχει αρχίσει να αποκτά την πραγματική σημασία της λέξης. Που σημαίνει «σκέψη». Η αρχή έγινε με τις πατάτες στην Κατερίνη και θα είναι ευχής έργο να δημιουργηθούν παρόμοια συστήματα διανομής και για άλλα ελληνικά προϊόντα, για περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Στο φινάλε, μήπως αυτή η πράξη είναι και ένα άλλου είδους διαδήλωση; Που μάλιστα «χτυπά» το σύστημα και τα καρτέλ της διατροφής εκεί ακριβώς που το πονάει; Χωρίς ΜΑΤ και δακρυγόνα, χωρίς κουκούλες και βία, χωρίς διχασμούς…

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr