Γεωργία: προφάσεις, προτάσεις και αποφάσεις

Photo: Frozen Photon/Flickr

Μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, επέλεξε να τοποθετηθεί ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Dacian Cioloş για το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο 2014-2020 που αποφασίστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Το μήνυμά του, μεταφρασμένο, έχει ως εξής:

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε μια εκσυγχρονισμένη Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), και αναγνώρισαν τη σημαντική συμβολή της γεωργίας και της υπαίθρου στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ. Οι προτάσεις της Επιτροπής επέτρεψαν την τεκμηρίωση ενός σημαντικού προϋπολογισμού, παρέχοντας καλύτερη αξία για τα χρήματα που επενδύονται. Η πρόκληση για τη φιλοδοξία μας να μεταβούμε σε μία πιο δίκαιη και πιο πράσινη ΚΓΠ ξεκινάει τώρα, μιας και πρέπει να προχωρήσουμε από τις προτάσεις στις αποφάσεις.

Η επικείμενη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ πρέπει τώρα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για σαφέστερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των πολιτών της ΕΕ. Αυτή είναι η πρόκληση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, και τέσσερα βασικά σημεία έχουν ιδιαίτερη σημασία:

  • Καλύτερη και δικαιότερη στόχευση των άμεσων πληρωμών.
  • Ουσιαστικό «πρασίνισμα» της γεωργίας, που θα προσφέρει γνήσια οφέλη για το περιβάλλον.
  • Ισχυρή στήριξη των θέσεων εργασίας, ιδίως για τη νέα γενιά.
  • Συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών και των αγροτικών οργανώσεων.

Παρόλα αυτά, η ΚΓΠ αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας εκ μέρους της ΕΕ για μείωση των δημοσίων δαπανών. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τις περικοπές στον προϋπολογισμό της αγροτικής ανάπτυξης, η οποία σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και -ως εκ τούτου- λιγότερη ανάπτυξη. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός αυτό, καθορίζοντας ακόμα καλύτερα στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την αγροτική ανάπτυξη. Σε γενικές γραμμές, λυπάμαι για την τεράστια πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι θεματικές του προϋπολογισμού της ΕΕ, ιδίως η έρευνα και το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη».

Αυτή είναι η επίσημη θέση της Επιτροπής, η οποία σε γενικές γραμμές προτείνει περισσότερους πόρους και κίνητρα για τους νέους αγρότες, κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί στα θετικά της. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όμως, η αρχική πρόταση της για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις από το αγρο-διατροφικό lobby και συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, οι αρχικές διατάξεις για το «πρασίνισμα» της γεωργίας -που θα ανάγκαζαν τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές όπως η αμειψισπορά, η διατήρηση των βοσκοτόπων και η οριοθέτηση ζωνών με οικολογική σημασία- έχουν παραλειφθεί. Οι τελικές τροποποιήσεις του σχεδίου κατέστησαν τα εν λόγω μέτρα «πολλαπλών ταχυτήτων». Η Επιτροπή τα αφαίρεσε ένα-ένα, και εισήγαγε τόσα πολλά «παραθυράκια» που στην ουσία τα καθιστούν άχρηστα.

Ακολουθεί μία πολύ σημαντική περίοδος, καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ΚΓΠ. Σε αυτό το σημείο, καθοριστικό είναι το δικαίωμα συναπόφασης του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού οργάνου της ΕΕ που εκπροσωπεί τους πολίτες. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει για πρώτη φορά, και είναι σημαντικό να έχουμε όλοι το βλέμμα μας στραμμένο σε αυτό το τόσο σημαντικό νομοθετικό πλαίσιο που απορροφά περίπου 43% του κοινοτικού προϋπολογισμού και ελέγχει το τί και πώς παράγουμε, και πώς αυτό φτάνει στο πιάτο μας.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr