Φτιάξε χώμα
Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα της καθημερινής μας ζωής είναι η κομποστοποίηση. Είναι μία εύκολη, έξυπνη και οικονομική λύση που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των οικιακών απορριμάτων, μιας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που ούτως ή άλλως θα πετούσαμε. Γιατί να μαζεύονται όλα αυτά τα υλικά στα σκουπίδια, την στιγμή που μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο οργανικό λίπασμα για τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο μας; Εξοικονομώντας χρήματα, μιας και δεν χρειάζεται να αγοράσουμε συνθετικά λιπάσματα που είναι πανάκριβα, ενώ συγχρόνως βοηθούμε στην αποσυμφόρηση των χωματερών.
Η κομποστοποίηση είναι μία απλή διαδικασία, στην οποία συγκεκριμμένα βιοδιασπώμενα υλικά συγκεντρώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποσυντίθενται (δηλαδή να μουχλιάζουν) και να μετατρέπονται ξανά σε χώμα (κόμποστ). Αυτό το χώμα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τα οποία τα φυτά σας χρειάζονται για να αναπτυχθούν και για να είναι υγειή.
Αν ζείτε σε διαμέρισμα μέσα στην πόλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον ειδικό κάδο για κόμποστ που θα τοποθετήσετε στο μπαλκόνι. Αν έχετε κήπο, μπορείτε απλώς να φτιάξετε έναν σωρό, αν και ο κάδος είναι συνήθως πιο πρακτικός, πιο ωραίος και πιο καθαρός.
Υπάρχουν υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κομποστοποίηση και άλλα που δε μπορούν. Από αυτά που ενδείκνυνται, υπάρχουν μερικά που δουλεύουν καλύτερα ως ενεργοποιητές, ενώ άλλα διασπώνται πιο αργά.
Καλοί ενεργοποιητές είναι ασφαλώς όλα τα οργανικά απορρίμματα από την κουζίνα. Υπολλείματα από τη σαλάτα, τσόφλια αυγών, τα φλούδια από τα φρούτα. Επίσης, τα αγριόχορτα που βγάζετε από τον κήπο. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτά που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, μιας και μεγαλύτερα φυτά που έχουν αρχίσει να ρίχνουν σπόρο θα φυτρώσουν μέσα στο κόμποστ. Αν έχετε αμφιβολίες, μην τα προσθέσετε. Αν υποψιάζεστε ότι τα φυτά σας έχουν κάποια ασθένεια, καλύτερα αφήστε τα έξω μιας και η θερμοκρασία μπορεί να μην αυξηθεί αρκετά ώστε να καταπολεμήσει την ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιμολυνθεί το κόμποστ και να γίνει ο εφιάλτης του κήπου σας. Και εδώ, αν έχετε αμφιβολία, αφήστε αυτά τα υλικά έξω από το κόμποστ. Περιττώματα από το κλουβί των πτηνών ή το κοτέτσι σας είναι επίσης πολύ πλούσια θρεπτικά συστατικά και θα δώσουν ώθηση στο μίγμα.
Κάποια άλλα υλικά αποσυντίθενται πιο αργά, αλλά συνήθως βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας του κόμποστ στα σωστά επίπεδα. Τέτοια υλικά είναι χαρτιά και χαρτόνια (πχ. πετσέτες, σακούλες, ρολλά, αβγοθήκες), φίλτρα του καφέ, καθώς και ο κομμένος καφές που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Άλλα υλικά, όπως φύλλα των δέντρων του κήπου που πέφτουν το φθινόπωρο, όπως επίσης κλαδιά από κλαδεμένους θάμνους και δέντρα διασπώνται αρκετά πιο αργά, αλλά βοηθούν στον αερισμό του κόμποστ. Μιας και αυτά τα υλικά είναι πιο σκληρά, αν τα προσθέσετε καλό είναι να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια, για να επιταχύνετε το έργο των αποσυνθετών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ροκανίδια και πριονίδι από ξύλα.
Υπάρχουν ασφαλώς και μερικά υλικά που πρέπει να αποφύγετε. Τέτοια είναι τα υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, κυρίως αυτών που περιέχουν κρέας και ψάρι. Αποφύγετε τα περιττώματα κατοικίδιων ζώων (πχ. σκύλων και γατιών), τα κάρβουνα, καθώς και σελίδες εφημερίδων περιοδικών και χαρτιά ιλουστρασιόν.
Αν η εμπειρία σας έχει διδάξει, χρησιμοποιήστε τα σχόλια για να μοιραστείτε την γνώση σας.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr