Άλλαξέ το! Από την κουζίνα σου

Photo: protagon.gr

Γέμισα με ελπίδα κοιτώντας τους χθεσινούςΠρωταγωνιστές. Τελικά δεν υπάρχει μόνο μία Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρχε. Και σήμερα, για ακόμη μία φορά, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Βλέποντας τους κροκο-παραγωγούς στην Κοζάνη, τους ψαράδες στις Πρέσπες και τους κτηνοτρόφους στην Κερκίνη με τα βουβαλίσια γάλατά τους σκεφτόμουν… Σκεφτόμουν την ελληνική γεωργία να παντρεύεται ξανά με την ελληνική θρέψη, τη φιλοξενία, την τέχνη, το φιλότιμο, την ελπίδα… Σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα, αντί για Ψωροκώσταινα, θα μπορούσε να είναι μία οικο-διατροφική υπερδύναμη.

Θα μου πείτε, στην Ελλάδα έχουμε τόσα προϊόντα αλλά δεν τα αξιοποιούμε. Σωστό! Και φυσικά το κράτος (;) δεν βρίσκεται εκεί για να στηρίξει τον παραγωγό. Σωστό κι αυτό! Όμως εγώ στέκομαι και στις συνήθειες του καθενός από εμάς. Τί κάνουμε όλοι εμείς για να στηρίξουμε αυτή την σιωπηλή αλλά πολύ δυναμική επιστροφή στο… Made in Greece;

Εδώ, λοιπόν, δέκα απλές και φτηνές προτάσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να συμβάλλεις κι εσύ σε αυτό το «κλικ» προς τη βιωσιμότητα. Και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του τοπίου. Ιδού λοιπόν:

1. Επισκέψου ένα αγρόκτημα στην περιοχή σου.
2. Αγόρασε τρόφιμα χωρίς barcode.
3. Μαγείρεψε την αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς.
4. Επισκέψου τη λαϊκή αγορά και βρες έμπνευση για μία καινούρια συνταγή.
5. Αντάλλαξε ιδέες με τον γείτονά σου ή τους φίλους σου.
6. Ψήσε ψωμί και φτιάξε την δική σου μαρμελάδα. Μοιράσου τα με την οικογένειά σου γύρω από το τραπέζι.
7. Μην ψωνίζεις από το super market μία φορά την εβδομάδα.
8. Φύτεψε αρωματικά βότανα και μυρωδικά στις γλάστρες σου, ακόμη και μέσα στα… παλιά σου τα παπούτσια.
9. Μαγείρεψε για τους φίλους σου.
10. Βρες τον χρόνο να απολαύσεις όλα τα παραπάνω!

Αν νομίζεις πώς αυτή η Ελλάδα του τοπίου, των αισθήσεων και της αισιοδοξίας θα έρθει από τον ουρανό, κάνεις λάθος! Αυτή η Ελλάδα, θα έρθει μέσα από τον καθένα από εμάς. Και θα αρχίσει από το κατ’ εξοχήν αυτόχθονο ελληνικό στοιχείο: την Κουζίνα μας!

Καλώς όρισες, λοιπόν, στην καινούρια Κουζίνα του protagon.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr