Ο Πλανήτης στο πιάτο
Όταν το 2007 άρχισα να ταξιδεύω στα βουνά της Ινδίας, της Ταϋλάνδης και της Κίνας για την έρευνά μου με απομακρυσμένες ορεσείβιες κοινότητες, βρέθηκα αντιμέτωπος με μία άλλη πραγματικότητα. Είμουν σε μία ηλικία που πολλά άλλαζαν μέσα στο κεφάλι μου, σε μία περίοδο που συνέπεσε με το φόρτε της “προ κρίσης” οικονομίας. Γεννιόταν μέσα στο μυαλό μου το ερώτημα για το πώς μπορούμε εμείς στη Δύση να ζούμε μέσα στην αφθονία, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας επιβιώνει με τα απολύτως στοιχειώδη. Το προσωπικό μου αντανακλαστικό με την επιστροφή μου στην Ευρώπη ήταν να οργανωθώ στο Slow Food. Συγχρόνως όμως έφερα μαζί μου πολλές εικόνες από εκείνα τα ταξίδια.
Μερικές από αυτές τις αποτύπωσα στη φωτογραφική μου έκθεση “Ο Πλανήτης στο Πιάτο”. Η έκθεση ταξιδεύει αυτό το μήνα στην Αθήνα, με αφορμή την δυναμική επιστροφή της “Κυριακής στη γη” που διοργανώνει η Οργάνωση Γη. Η ανοιξιάτικη περίοδος εγκαινιάζεται με πολλές και ξένοιαστες ώρες στο Κέντρο της Γης την Κυριακή 3 Μαρτίου και δανείζεται το θέμα της από τον τίτλο της φωτογραφικής μου έκθεσης.
Όσο τα μικρά παιδιά θα παίζουν με το “Παιχνιδαγωγείο”, τα… μεγάλα παιδιά θα μάθουν κηπουρική, θα κάνουν yoga και βόλτες με ποδήλατο ή χωρίς και θα βοηθάνε την Έλενα, το Γιώργο και την Άντζυ στο μαγείρεμα της συλλογικής κουζίνας, η οποία θα παρουσιάσει γεύσεις από την Ινδία. Στη μεγάλη παρέα θα είναι ο Κοσμάς με τον βιολογικό πάγκο του και “Το ραδίκι”, θα είμαι κι εγώ εκεί για να συζητήσω με όλους για τη σημασία και τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Όλοι μας θέλουμε ένα διατροφικό σύστημα που να δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα να γνωρίζουν την ιστορία της Τροφής που απολαμβάνουν και από πού προέρχεται. Ανθρώπους που δεν είναι απλώς καταναλωτές, αλλά τους αρέσει να φαντάζονται τα χέρια των παραγωγών που την καλλιέργησαν, την μετέφεραν, την παρασκεύασαν και την μαγείρεψαν πριν φτάσει στο πιάτο τους. Ανθρώπους που δεν θέλουν η Τροφή τους να στερεί την Τροφή από άλλους ανθρώπους. Ανθρώπους που κατανοούν ότι το καλό ανήκει σε όλους. Ότι η απόλαυση της σωστής, υγιεινής, βιώσιμης διατροφής είναι ανθρώπινο δικαίωμα που ανήκει σε όλους, γιατί αυτή είναι η ίδια η ανθρώπινη Φύση.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στο χώρο του Κέντρου της Γης για ένα μήνα. Την Κυριακή θα είμαστε εκεί από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Εσείς θα μείνετε σπίτι;
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν κάθε Κυριακή στην Οργάνωση Γη:
- Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013: Αποκριάτικη γιορτή με τις παραδόσεις από την κεντρική ορεινή Ελλάδα!
- Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013: “Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Ο μεζές της πρώτης Άνοιξης!”, μαγειρεμένος από τη σεφ Ευδοκία Φυλακούρη από το εστιατόριο “Καλλίστη”. Μάθετε πώς φτιάχνεται ο χαρταετός κι ενημερωθήτε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης.
- Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013: Ο «μπακαλιάρος σκορδαλιά», το παραδοσιακό πιάτο του Ευαγγελισμού, μαγειρεμένο από τον Γκίκα Ξενάκη, σεφ του εστιατορίου «Aleria»
- Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013: “Σπαράγγι – Αγγινάρα – Κουκί”: Γνωριμία με τις γεύσεις της πρώτης άνοιξης, μαγειρεμένες από την Άντζυ. Και με ειδική εκδήλωση-έκπληξη για την πράσινη επιχειρηματικότητα.
Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης
Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, ΤΚ 131 22
Για πληροφορίες πρόσβασης στο Κέντρο της Γης, δείτε εδώ.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο bostanistas.gr