Να ξέρουμε τι τρώμε
Μοιάζει απίστευτo ότι στον 21ο αιώνα ακόμη παλεύουμε για το δικαίωμα μας να γνωρίζουμε τι τρώμε. Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) έχουν ήδη παρουσιάσει σαφείς δυσκολίες στην αγορά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον στη γεύση και είναι ακόμη χειρότεροι από άποψη διατροφικής αξίας, επικίνδυνοι για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Παλιά, πλέον, και ανασφαλής ως τεχνολογία μιας και ένα νέο είδος παράσιτων επιτίθεται με επιτυχία σε υβρίδιο καλαμπόκι το οποίο είχε τροποποιηθεί για να τους αντιστέκεται.
Τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να καταλάβουν οι κυβερνήσεις μας ότι οι ΓΤΟ δεν είναι λύση, αλλά συνεπάγονται ένα σωρό προβλήματα; Πόσο καιρό μπορούν να ακούν μόνο τον ήχο του χρήματος, αντί τη φωνή της βιώσιμης γεωργίας, της δημόσιας υγείας και της πολιτιστικής ταυτότητας;
Η διάδοση και η παραγωγή των μεταλλαγμένων ανά τον κόσμο κατέστη έως τώρα δυνατή κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης. Εταιρείες όπως η Monsanto γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν οι άνθρωποι έχουν την επιλογή, τότε δεν επιλέγουν ΓΤΟ. Γιαυτό και υπάρχει ισχυρή αντίσταση για τη σωστή και διαφανή επισήμανση των τροφίμων μας.
Βάσει αυτού του προβληματισμού ενώνονται σήμερα χιλιάδες πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Στις 25 Μαϊου, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από 50 χώρες, σε 400 ταυτόχρονες πορείες διαδηλώνουν ειρηνικά ζητώντας να επανακτήσουν τον έλεγχο του πλανήτη από τις πολυεθνικές της διατροφής. Και, όπως λέει η Vandana Shiva στο κάλεσμά της, «είναι ένας αγώνας που δεν εξαντλείται σε μία ημέρα αλλά συνεχίζεται με τον κάθε σπόρο που κρατούμε και φυτεύουμε στους κήπους και τα μποστάνια μας».
Για τη μετάφραση κάντε κλικ στο κουμπί “captions/ υπότιτλοι”, κάτω-δεξιά από το παράθυρο του βίντεo.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο bostanistas.gr