Οι Αγρότες του Μέλλοντος
Videoblog on CAP | Farming on Crisis? from foodpolitics on Vimeo.
Όλοι μας, ως καταναλωτές, απαιτούμε τρόφιμα υψηλής ποιότητας, εγχώρια, που πληρούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας. Και όχι μόνο αυτό, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος απαιτεί βελτιώσεις στο διατροφικό μας σύστημα. Να γίνει δηλαδή η παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον και να ανεβεί ο πήχυς της ποιότητας. Άσχετα αν τις περισσότερες φορές -με τους ρυθμούς της ζωής μας- το ξεχνάμε, όλες αυτές οι διαδικασίες περνούν από τα χέρια των αγροτών.
Ακούμε για καινοτομία και εξωστρέφεια, και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί ειναι αυτοι οι παράγοντες σε καιρό κρίσης, ιδίως σε έναν τομέα όπως η γεωργία. Κατα τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών τα επιτεύγματα της τεχνολογίας άλλαξαν το πρόσωπο της αγροτικής παραγωγής και είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να το κάνουν. Όμως, εν τέλει, αυτοί που κάνουν τη γεωργία μας πιο παραγωγική, πιο αποδοτική και πιο κερδοφόρα είναι οι αγρότες. Κυρίως οι νέοι αγρότες.
Οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις. Και είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να εχουν στην ίδια τους τη ζωή προβλήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές ή η απώλεια των υδάτινων πόρων. Γιαυτό και είναι οι άνθρωποι που θα βρουν τις λύσεις στα προβλήματα. Παρόλα αυτα, στην Ευρώπη των 15, ο αριθμός των αγροτών κάτω των 35 ετών μειώθηκε κατά 46% μεταξύ 2000-2007. Αυτό το ποσοστό είναι δίχως αμφιβολία μεγαλύτερο σήμερα. Ασφαλώς, αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που επηρέαζει μόνο τους αγρότες. Αντιθέτως, η μηδαμινή γενεαλογική ανανέωση της Ευρωπαϊκής γεωργίας είναι ένα θέμα που αγγίζει τους πάντες. Καθέναν και καθεμία από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο.
Όμως υπάρχει ελπίδα!
Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη από μορφωμένους νέους ανθρώπους, που αναζητούν καινοτόμες επιχειρηματικές ευκαιρίες, και η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι μία απο αυτές. Αναφέρομαι σε νέους ανθρώπους με πτυχία Αγρονομίας, Γεωπονίας, Θετικών Επιστημών και Marketing. Που μιλούν δύο και τρεις ξένες γλώσσες και έχουν την εμπειρία του εξωτερικού στον τρόπο εργασίας, σκέψης και συναναστροφής με την αγορά και το κράτος. Είμαι σίγουρος ότι σε κάθε ελληνικό χωριό υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο άτομο. Το μόνο που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι ουσιαστική στήριξη ώστε να ανοίξουν τις πόρτες της ανάπτυξης και να ξαναπάρει μπρος τη μηχανή της οικονομίας.
Ξέρω ότι μερικοί – ίσως οι περισσότεροι – από εσάς πιστεύετε ότι όλος αυτός κόσμος που επιθυμεί να γυρίσει στην ύπαιθρο θα τα βρει σύντομα σκούρα και θα τα παρατήσει. Όμως αυτοί είναι οι αγρότες του μέλλοντος: μορφωμένοι, ενημερωμένοι, υποψιασμένοι και – κυρίως – κοινωνικά δικτυωμένοι.
Είναι οι ανθρωποι που θα διαχειριστούν τη γη μας, το τοπίο μας, την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Και που μάλλον θα σηκώσουν στις πλάτες τους (για ακόμη μία φορά) την Ελλάδα. Αλήθεια, γιατί η κοινωνία μας τους δίνει τόση λίγη σημασία;
Παρακολουθήστε το δεύτερο επεισόδιο του video blog “Γεωργία στην Κρίση;” με θέμα τους “Νέους Αγρότες” και δείτε σε τι ανθρώπους αναφέρομαι.
** Το video blog ντοκιμαντέρ «Γεωργία στην Κρίση;» πέρασε στους 20 φιναλίστ της κατηγορίας «Κοινωνικά Θέματα» του ArcLight Doc Festival του Los Angeles. Για να δείτε τα τρέιλερ όλων των παραγωγών και για να πάρετε μέρος στην online ψηφοφορία στο Facebook μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, κάντε κλικ εδώ.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr