Η ΕΕ δεν έχει γνώμη για τη Monsanto

Monsanto_EU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την εισαγωγή 17 Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών για καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών. Δέκα από αυτούς εισέρχονται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για εφτά καλλιέργειες ανανεώθηκε η άδεια εισαγωγής. Μεταξύ αυτών και το καλαμπόκι ΝΚ-603 της Monsanto, του οποίου η χρήση εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2004, και για το οποίο μία ανεξάρτητη γαλλική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε πιθανή τοξικότητα για την υγεία των ζώων. Παρ’ όλα αυτά, η καλλιέργειά του εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα σε δοκιμαστικό στάδιο σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Οι ψήφοι που έδωσαν τα κράτη-μέλη στη χθεσινή απόφαση έγκρισης ήταν “δεν απαντώ” (“no opinion” votes), μιας και δεν επετεύχθη πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή ενέκρινε τις εκκρεμούσες αποφάσεις, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τους ΓΤΟ. Η εν λόγω απόφαση καθυστέρησε για αρκετούς μήνες, ενόσω η αναθεώρηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με την αδειοδότηση των μεταλλαγμένων ήταν σε εξέλιξη. Τελικά, το μόνο μέτρο που επικράτησε δίνει στο κάθε κράτος-μέλος το δικαίωμα της μονομερούς απαγόρευσής τους.

Η προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης για την αδειοδότηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών από το ευρωπαϊκό σε εθνικό επίπεδο δεν απέτρεψε εν τέλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το να δώσει την έγκριση. Κι αυτό γιατί το σύστημα ψηφοδοσίας για τις εν λόγω αποφάσεις παρέμεινε ως είχε, έπειτα από μία μακρά ιστορία προσφυγών από εταιρείες, κράτη-μέλη και τις σχετικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Όσον αφορά τις τελευταίες αυτές εγκρίσεις με τις “no opinion” ψήφους, αυτές έρχονται σε μία στιγμή όπου η Επιτροπή στην ουσία αθετεί την υπόσχεσή της να κάνει πιο δημοκρατική τη διαδικασία αδειοδότησης της χρήσης των μεταλλαγμένων στην ευρωπαϊκή γεωργία. Η χθεσινή απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη την αντίθεση της πλειοψηφίας των εθνικών κυβερνήσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κοινής γνώμης της ΕΕ.

Οι εγκριθέντες 17 ΓΤΟ θα προστεθούν στους υπόλοιπους 58 που είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο των εγκεκριμμένων Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που επιτρέπονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανάμεσά τους βρίσκονται 7 ποικιλίες βαμβακιού, 28 ποικιλίες καλαμποκιού, 3 ποικιλίες ελαιοκράμβης, 7 ποικιλίες σόγιας, 1 ποικιλία ζαχαρότευτλου και 2 είδη μικροοργανισμών. 75 διαφορετικές καλλιέργειες, οι οποίες παράγουν εκατοντάδες βιομηχανικά προϊόντα καθημερινής χρήσης (από τη γλυκερίνη των σαπουνιών μέχρι το μελάνι των τατουάζ). Και όλες ανήκουν σε μία χούφτα πολυεθνικών κολοσσών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Κάθε νέα άδεια κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στην ΕΕ απειλεί την προσπάθεια εξάπλωσης αειφόρων καλλιεργητικών πρακτικών και τη βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών, λόγω του ρίσκου επιμόλυνσης που ενέχουν. Στην ουσία, οποιαδήποτε στρατηγική βιώσιμης γεωργίας παραμένει εκτεθειμένη, μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει αποτελεσματικά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της επιμόλυνσης από ΓΤΟ. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των δαπανών για την πρόληψή της επιβαρύνει τους φορείς -παραγωγούς και οργανώσεις- που επιθυμούν να παραμείνουν καθαροί από τα μεταλλαγμένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απογοητεύει με το έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη διατροφική διασφάλιση, το περιβάλλον και εν τέλει το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Ο διάλογος για τα μεταλλαγμένα είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών της Ευρώπης και πρέπει να τύχει της ανάλογης σοβαρότητας και στη χώρα μας. Πρωτίστως, οφείλουμε εμείς οι πολίτες να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε σε δράσεις οι οποίες ασκούν πίεση προς την κυβέρνηση ή την ΕΕ, ώστε να παραμείνουν τα χωράφια και τα πιάτα μας καθαρά από τα μεταλλαγμένα.

Υπογράψτε το ψήφισμα του Avaaz για την απαγόρευση της χρήσης του καρκινογόνου γλυφοσικού οξέος της Monsanto.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο protagon.gr