Στους δρόμους για την κλιματική δικαιοσύνη

ClimateMarch

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο βγήκαν σήμερα στους δρόμους απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν φιλόδοξη δράση για το κλίμα. Καθώς πάνω από 190 έθνη συγκεντρώνονται στο Παρίσι για την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, πάνω από 2300 εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 150 χώρες.

Αύριο ανοίγει τις πόρτες της η COP21 στους ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι έρχονται στο Παρίσι για να προσδώσουν αξία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μία ιστορικής σημασίας συμφωνία για το κλίμα.

Η μαζική αυτή κινητοποίηση απηχεί τις εκκλήσεις της παγκόσμιας κοινότητας για τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας δράσης. Τα κύρια αιτήματα της έχουν να κάνουν με την παραμονή των ορυκτών καυσίμων στο έδαφος, την χρηματοδότηση μίας δίκαιης μετάβασης προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους, και την προστασία των πιο ευάλωτων κοινοτήτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μία ισχυρή και ευρεία συμμαχία από ομάδες και φορείς που προωθούν την κλιματική δικαιοσύνη βρίσκεται ήδη στο Παρίσι. Στόχος της είναι να πιέσει τις κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουν σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα βάλει ένα τέλος στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Στο Παρίσι βρίσκεται, όμως, και το πανίσχυρο λόμπι των ορυκτών καυσίμων, που προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της COP21. Ξοδεύoντας εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα, ασκεί τεράστιες πιέσεις στις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς μας, προωθώντας ψεύτικες λύσεις.

Αυτές οι προσπάθειες της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων γίνονται όλο και πιο απεγνωσμένες. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές, δημιουργούνται τεράστιες αμφιβολίες για το μέλλον της βρώμικης ενέργειας, όπως ο λιγνίτης. Οι ειδικοί και οι κλιματικοί ακτιβιστές που συμμετέχουν ως Παρατηρητές στην COP21, στόχο έχουν να ξεσκεπάσουν αυτή τη δράση του λόμπι της βρώμικης ενέργειας, το οποίο προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από το πραγματικό τους καθήκον. Το οποίο δεν είναι άλλο από την σύνταξη ενός φιλόδοξου οδικού χάρτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και την άμβλυνση των επιπτώσεών της.

Στόχος της κοινωνίας των πολιτών στην COP21, είναι να καταφέρει να μετατοπιστούν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται σήμερα από τις κυβερνήσεις στην βρώμικη ενέργεια, προς λύσεις που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Το αγκάθι αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η χρηματοδότηση των αναπτυσόμενων χωρών, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ωστώσο, ποτέ πριν δεν υπήρξε μεγαλύτερη δημόσια πίεση για την ανάληψη δράσης για το θέμα. Η COP21 αρχίζει με στοιχεία που έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο, που δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί λύσεις. Ήδη, χάρη στην πίεση του κλιματικού κινήματος στις ΗΠΑ, ο αμερικανός Πρόεδρος πρόσφατα απέρριψε την κατασκευή του αγωγού Keystone XL και την εξερεύνησης της Αρκτικής από την Shell.

Με τις σημερινές κινητοποιήσεις, οι φωνές των πολιτών ενώθηκαν σε συναυλίες αλληλεγγύης, συλλαλητήρια, εργαστήρια πολιτών, βόλτες με ποδήλατα, προβολές ταινιών και φυσικά τεράστιες πορείες σε διάφορες συμβολικές τοποθεσίες. Όπως το Σάο Πάολο, η Μαδρίτη, η Μανίλα, το Λονδίνο, η Μελβούρνη, η Τύνιδα και η Καμπάλα.

Στον αγώνα ρίχτηκε και η Αθήνα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Χιλιάδες πολίτες περπάτησαν από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως τη Βουλή, διεκδικώντας την πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και την στροφή προς το ανεξάντλητο δυναμικό που έχει η χώρα μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλες αυτές οι φωνές ανά την υφήλιο, ενώνονται για να δηλώσουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρρεάζει πολλές και ουσιαστικές εκφάνσεις της ζωής μας. Από την ισότητα και την φτώχεια, την τροφή, την ενέργεια και το νερό, ως την απασχόληση, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ηγέτες των κυβερνήσεων, οι υπουργοί και οι διαπραγματευτές που βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Παρίσι, δεν μπορούν να αγνοήσουν τη δυναμική όλων αυτών των μαζικών κινητοποιήσεων. Αισθάνονται την ηθική πίεση για την ανάληψη δράσης, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να καταλήξουν στην λάθος πλευρά της ιστορίας.

Η διάσκεψη για το κλίμα είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουν μία πλατφόρμα, η οποία θα οδηγήσει μία δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους, παρέχοντας επαρκή υποστήριξη προς εκείνους που επηρεάζονται από τις κλιματικές επιπτώσεις περισσότερο. Η κλιματική αλλαγή ήδη βλάπτει κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο και επιπλέον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ωθηθούν στη φτώχεια, αν δεν κλιμακωθεί η δράσης για το κλίμα τάχιστα.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, φεύγοντας από το Παρίσι το κλιματικό κίνημα θα είναι ισχυρότερο και πιο ποικιλόμορφο από ποτέ. Και ακόμη πιο έτοιμο να αγωνιστεί για έναν πιο ασφαλή κόσμο. Μετά το Παρίσι, η κοινωνία των πολιτών καλείται να εξασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να χτίσουν επάνω στα αποτελέσματα της COP21 και ότι η συμφωνία δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά.

Τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, οι κυβερνήσεις του κόσμου καλούνται να εκληρώσουν την ηθική τους υποχρέωση να προστατεύουν το κλίμα και τις κοινότητές μας. Η ραγδαία επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αναστραφεί, εάν οι κυβερνήσεις δεν αυξήσουν την ταχύτητα και την κλίμακα της δράσης τους.

Οι λύσεις υπάρχουν και βρίσκονται στις κοινότητες της πρώτης γραμμής, στις πόλεις και την πράσινη επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις να ακούσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και να εντείνουν τη δράση τους για την κλιματική δικαιοσύνη.

Ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Πορείας για το Κλίμα: http://globalclimatemarch.org/en/

Σελίδα της δράσης στην Αθήνα: http://www.wwf.gr/cop21/

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην HuffPost Greece.