7 λόγοι που κάνουν αυτή την εβδομάδα σημαντική για το περιβάλλον

Το 2015 ήταν γεμάτο μεγάλες στιγμές, όσον αφορά την λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον. Δεν είχαμε μόνο την περιβόητη συμφωνία του Παρισιού ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το κλίμα, αλλά και τους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και το Πλαίσιο του Σεντάι για την Μείωση των Κινδύνων από Καταστροφές. Ο διεθνής διάλογος εξελίσσεται σε πλήρη ταχύτητα, και αυυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική, όσον αφορά τις αποφάσεις για το περιβάλλον.

Τα σημαντικότερα γεγονότα είναι τα εξής:

Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος

WorldHumanitarianSummit

Photo: World Humanitarian Summit @Flickr

Οι δύο μεγάλες σύνοδοι των Ηνωμένων Εθνών για φέτος είναι η διάσκεψη Habitat 3 τον Σεπτέμβριο, και η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος, η οποία άρχισε την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπαν Κι-Μοον αποκάλεσε το γεγονός “ευκαιρία της γενιάς μας”, και είναι σαφές ότι θέλει να αποτελέσει μία μακροχρόνια κληρονομιά της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ. Ωστόσο, η σύνοδος αποτέλεσε αντικείμενο αμφισβητήσεων, λόγω των πρόσφατων πολιτικών εντάσεων στην Τουρκία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την Σύνοδο ως απειλή “για τη διάλυση του πλαισίου που ορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, με κίνδυνο αφομοίωσής του μέσα σε διάφορες στρατηγικές ανάπτυξης, ειρηνευτικές διαδικασιές και πολιτικά σχέδια”.

Διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Photo: Bonn@UNFCCC

Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα συνεχίζονται στην έδρα της UNFCCC στη Βόννη, με τους διαπραγματευτές να προσπαθούν να διατηρήσουν την κεκτημένη ταχύτητα που δημιουργήθηκε με την συμφωνία του Παρισιού. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρατηρείται σχετικά αργή πρόοδος όσον αφορά τα περισσότερα στοιχεία που συνθέτουν την ευρύτερη εικόνα τους. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στην εξέυρεση και διάθεση των 100 δισ δολαρίων που προβλέπονται από τη συμφωνία, καθώς και το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος να κρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C.

Περιβαλλοντική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Photo: UNEP @Flickr

Photo: UNEP @Flickr

Αυτή την εβδομάδα, ξεκινά επίσης, ένα τετραήμερο συνέδριο του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι. Στόχος του είναι να συζητήσει τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της Ατζέντας 2030. Αν και το γεγονός δεν έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τον διεθνή τύπο, φιλοξενεί περίπου 2500 αντιπροσώπους από 170 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται θέματα που κυμαίνονται από την ρύπανση των ωκεανών και του αέρα, ως τα εγκλήματα ενάντια στην άγια ζωή και την σπατάλη τροφίμων. Δεν αναμένονται συνταρακτικές αποφάσεις, αλλά με περισσότερους από 100 υπουργούς περιβάλλοντος και 200 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, σίγουρα περιμένουμε μερικές σοβαρές ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Η Αυστρία εξέλεγε έναν Πράσινο ηγέτη

Photo: Alexander Van Der Bellen @Flickr

Photo: Alexander Van Der Bellen @Flickr

Η έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στην Αυστρία ανεδειξε το πικρό χάσμα μεταξύ του ακροδεξιού υποψηφίου Norbert Hofer και του πρώην αρχηγού των Πρασίνων Alexander van der Bellen. Οι διαφορές στις θέσεις ενός ακροδεξιού συντηρητικού και ενός πρώην ηγέτη των Πρασίνων είναι τεράστιες, και αυτό είναι αλήθεια και για τα περιβαλλοντικά θέματα. Η προώθηση μίας περισσότερο περιβαλλοντικής ατζέντας από την Αυστρία, θα επηρρεάσει αναμφισβήτητα τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Σύνοδος της G7 στην Ιαπωνία

G7

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι γνωστές G7, συναντιούντια αργότερα μέσα στην εβδομάδα στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του Ομπάμα να εδραιώσει την κλιματική κληρονομιά του. Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου βρίσκονται τα θέματα της κλιματικής χρηματοδότησης και οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων.

Η Ιαπωνία, που φιλοξενεί τη σύνοδο φέτος, είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης υποδομών ορυκτών καυσίμων διεθνώς. Ο πρωθυπουργός Abe ήδη δέχεται μεγάλες πιέσεις να χρησιμοποιήσει την G7 ως ευκαιρία αλλαγής πορείας. Ογδόντα οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τριάντα χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της υγείας καλούν τον πρωθυπουργό να πείσει τους ομολόγους του να τερματήσουν όλες τις πηγές χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων και να επιταχύνουν την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διοικητικά Συμβούλια των ExxonMobil και Chevron

Chevron

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων του κόσμου αντιμετωπίζουν τους επενδυτές τους αυτή την Τετάρτη. Οι δύο πετρελαϊκοί κολλοσοί δέχονται μεγάλη πίεση, ώστε να ευθυγραμμίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα με τη συμφωνία του Παρισιού. Την περασμένη εβδομάδα η Glencore, μεγιστάνας της εξορυκτικής βιομηχανίας, δέχθηκε παρόμοια πίεση. Ως αποτέλεσμα, δέχθηκε να ενταχθεί σε έναν συνασπισμό εταιρειών που στοχεύουν να είναι πιο διαφανείς ως προς τις προετοιμασίες τους για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Οι πρώτες  αναφορές από τη συνάντηση δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η Σουηδία αποφασίζει το μέλλον ενός τεράστιου ορυχείου

Photo: Anders Bengtsson @Flickr

Photo: Anders Bengtsson @Flickr

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο της Σουηδίας συζητά το αν θα επιτρέψει την πώληση ενός τεράστιου έργου εξόρυξης στην τσέχικη εταιρία EPH. Πρόκειται για μία κομβικής σημασίας συζήτηση, η οποία θα δείξει αν η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας είναι πραγματικά έτοιμη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εποχή που ανοίγεται μετά την συμφωνία του Παρισιού. Συγχρόνως, θα αναδείξει την πολυπλοκότητα της διαδικασίας απανθρακοποίησης της οικονομίας και τις βαρυσήμαντες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, από πολλές κυβερνήσεις του κόσμου.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Lifo.